Stolt arrangör

Stolt arrangör

Alicante den 29 oktober 2011. Teamen står i startgroparna inför det största äventyret i sina liv och har nu nio månader av hopp, förtvivlan och glädje framför sig. Volvo Lastvagnar kommer att vara där under varje adrenalinfylld sekund.

Volvo Ocean Race tar fram det bästa i dem som antar utmaningen. Genom samarbete och en orubblig tillit till varandra och båten hittar teamen den mentala och fysiska styrka som behövs för att klara alla svårigheter och hinder de ställs inför. På Volvo Lastvagnar tror vi på det arbetssättet. På många sätt illustrerar det vår strävan att behålla en ledande position i lastbilsbranschen världen över.

Vi utmanar alltid oss själva …

Lastbilsföraren och skepparen arbetar i två helt olika miljöer, men de ställer lika höga krav på utrustningen. Och de delar samma mål att utvecklas och bli ännu bättre och effektivare. Vi värdesätter en sådan drivkraft och vi strävar efter att tillämpa den i allt vi gör.

Det senaste filmklippet

Legenden lever vidare

Välkommen till
Volvo Lastvagnar och
Volvo Ocean Race

Finslipade detaljer

Finslipade detaljer

Volvo Open 70 är den mest dynamiska enkelskrovsbåten någonsin. Båtarna byggs utifrån samma reglerade mått, material och så vidare. Konstruktörerna och seglarna gör allt för att hitta en perfekt balans mellan vikt, storlek och form. Precis som inom lastbilsbranschen går utvecklingen inom seglingen allt fortare. Prestandan förbättrades väldigt mycket när båtarna fick vara två meter längre, ha fyra meter längre master och 28 procent större storsegel, men samtidigt vara 1 000 kg lättare. I oktober 2008 seglade Ericsson 4 imponerande 596,6 sjömil (1 105 km) på ett dygn. Vem kommer att slå det rekordet nu?

KomponentMetriska måttBrittiska mått
Total längd21.5 m70.5 ft
Bredd5.7 m18.7 ft
Djup 4.5 m14.7 ft
Mast31.5 m103.3 ft
Deplacement14,000 kg30,870 lb
Barlast7,400 kg16,320 lb
Storsegel175 m21,883 sq
Stormfock35 m2376 sq
Fock94 m21,011 sq
Spinnaker (masttopp)500 m25,381 sq
Spinnaker (partialrigg)350 m23,767 sq
Storm-storsegel41 m2441 sq

Rätt växel vid rätt tillfälle

Rätt växel vid rätt tillfälle

Precis som motorn och växellådan har seglet en ”sweet spot” där det fungerar optimalt.

Den senaste tekniken

Seglen är verkligen motorn på en segelbåt. Om du använder rätt segel på rätt sätt vid varje tillfälle kan du få den där extra kraften som behövs för att faktiskt dra ifrån motståndarna centimeter för centimeter. Detsamma gäller för prestandan hos en Volvolastbil med I-Shift. Elektroniken i I-Shift garanterar att rätt växel alltid väljs. Programvaran I-Shift Economy Power ger motorn extra vridmoment på högsta växeln när det behövs som mest. Det innebär till exempel att lastbilen klarar en uppförsbacke utan att du måste växla ned. Detta innebär att varje droppe av bränslet utnyttjas maximalt.

Fakta om I-Shift

2011 firar I-Shift 10-årsjubileum. I dag har inte mindre än 80 procent av alla Volvo FH-lastbilar I-Shift. Både nya och begagnade lastbilar kan uppgraderas med I-Shifts bränsleeffektivitetsprogram Economy Power.

6 705 nautiska mil
I händelsernas centrum

I händelsernas centrum

Volvo Ocean Race är en stor fest. En världsomspännande fest som livar upp värdstäderna med färgprakt, glädje och spänning.

Tävlingen börjar i Alicante och slutar i Galway och i de officiella tävlingsbyarna hörs ett tiotal olika språk talas. Teamen delar med sig av sina upplevelser från den senaste etappen. Åskådarna kan titta närmare på båtarna och får även chans att själva se den imponerande tekniken på nära håll. Luften är laddad med både adrenalin och förväntan.

En unik upplevelse

Många Volvo Ocean Race-veteraner beskriver det som en unik känsla av enslighet, grundad i vetskapen om att de är så långt från land som det bara är möjligt. Som motvikt till den känslan minns de även glädjen i att återförenas med nära och kära efter alla veckor till havs eller glädjen i att bara lyssna till löven som prasslar i vinden. Så varför vill de göra det? Den bästa förklaringen kommer nog från Sir Peter Blake, som varit med flera gånger i tävlingen: ”Du får det i blodet och kan omöjligt bli av med det.”

Vägassistans dygnet runt

Vägassistans dygnet runt

Av samma anledning som i tävlingen gör vi på Volvo Lastvagnar allt vi kan för att våra lastbilar ska vara så säkra och tillförlitliga som möjligt. Vi accepterar inte att någon som använder våra produkter blir skadad och risken för haveri måste minimeras.

Vi förstår att ett haveri har stor påverkan på våra kunders ekonomi. Därför satsar vi hårt på att alla lastbilar ska vara så säkra och tillförlitliga som möjligt och ger vägassistans och snabb service vid eventuella problem. Allt för att lastbilen snabbt ska kunna köra vidare och dra in pengar till verksamheten. Service, reservdelar och underhåll finns alltid i din närhet.

Alltid redo

Volvo Action Service är Volvo Lastvagnars tjänst för vägassistans som är tillgänglig dygnet runt alla dagar. Via vårt omfattande servicenätverk kan vi hjälpa dig att reparera din lastbil. Vid behov får du hjälp av en skicklig mekaniker från Volvo Action Service direkt på plats och kan snabbt rulla igen.

Volvo Lastvagnars återförsäljare och verkstäder:

Europa1100
Nordamerika620
Asien270
Sydamerika144
Afrika och Mellanöstern79

Supportteamet står alltid redo

Supportteamet står alltid redo

Det är inte sömnbristen, de rytande stormarna eller kylan som teamen fruktar mest. Den värsta mardrömmen är man överbord eller en skadad besättningsmedlem. De oroar sig också för så svåra skador på båten att de måste bryta tävlingen.

Inget kan jämföras med frustrationen i att se motståndarna glida förbi medan det egna teamet måste in till närmaste hamn för reparation.

Supportteam

Alla båtar har regelbunden kontakt med ett supportteam på land. De planerar reparationer och förbättringar för varje etapp. Så fort båten seglat i hamn går besättningen i land och supportteamet tar över. De lyfter då upp båten ur vattnet. Experterna fixar allt, från datorer till spruckna skrov och de jobbar dag och natt med att få båten i perfekt skick.

Säkerheten kommer alltid först

Seglarna är väl utbildade i säkerhetsrutinerna och deras förbandslåda har utrustats långt utöver alla rekommendationer. Båtarnas köl och roder är dessutom målade i orange så att de går lättare att upptäcka om de slagit runt.

Ruttinformation

Volvo Lastvagnar, Spanien

I Spanien sysslar Volvo främst med att importera och distribuera lastbilar, bussar, reservdelar och tillhörande tjänster. Åtta återförsäljare med totalt 35 försäljningsställen och 67 serviceställen täcker hela Spanien. Provehima, vår återförsäljare i Alicante, grundades 1972 och är den Volvoåterförsäljare som funnits längst i Spanien. Den har fyra filialer som täcker regionerna Alicante, Albacete, Cuenca och Murcia.

Volvo Lastvagnar, Durban, Sydafrika

Fabriken i Durban, Sydafrika, från 2006 är en av Volvos nyaste fabriker och där tillverkas både Volvo FH-lastbilar och Volvo FM-lastbilar. Fabriken har cirka 100 anställda.

Volvo Lastvagnar, Förenade Arabemiraten

I Förenade Arabemiraten representeras Volvo exklusivt av FAMCO. FAMCO ingår i Al-Futtaimkoncernen, ett av de största privatägda handelshusen i den södra delen av Persiska viken. Med baser i Dubai, Abu Dhabi, Al Ain och Ras Al Khaimah är bolaget den enda distributören i Förenade Arabemiraten för Volvo Lastvagnar, Volvo Bussar och Volvo Construction Equipment.

Volvo Lastvagnar i Kina

Den första Volvolastbilen såldes till Kina i mitten av 1930-talet. Sedan dess har Volvo utvecklat långsiktiga affärsrelationer med Kina. Sedan mitten på 1970-talet har Volvo Lastvagnar sålt mest av alla europeiska och amerikanska tillverkare, med cirka 7 000 sålda tunga lastbilar i Kina. För närvarande har Volvo Lastvagnar ett starkt servicenätverk med flera underhållsservicecenter vid motorvägarna i de stora städerna i Kina.

Volvo Lastvagnar, Brisbane, Australien

Det finns totalt 85 återförsäljare och verkstäder i regionen Australien och Nya Zeeland. Wacol-fabriken i Australien har tillverkat lastbilar sedan 1972. I dag tillverkar de Volvo FM13, FH13 och FH16. Lastbilarna är nästan uteslutande specialbyggda, utan några robotar. 2010 uppgick produktionen till 1 116 Volvolastbilar. Fabriken har cirka 360 industriarbetare av 34 olika nationaliteter och nyligen investerade man 7,7 miljoner australiensiska dollar i nya processanläggningar.

Volvo Lastvagnar, Curitiba, Brasilien

Volvo Lastvagnar-fabriken i Brasilien har funnits sedan 1977. I Curitiba-fabriken tillverkas både hytter och lastbilar, inklusive delarna till Volvo FH, Volvo FM och Volvo VM, men också chassierna till Volvo Bussar. Produktionstakten är 27 900 enheter per år. Dessutom tillverkas även 12- och 13-litersmotorer i Curitiba-fabriken. Fabriken har cirka 2 200 industriarbetare.

Volvo Lastvagnar, New River Valley, Nordamerika

Fabriken i New River Valley är den största Volvo Lastvagnar-fabriken i världen. Här arbetar drygt 1 800 industriarbetare med att tillverka Volvo VN och Volvo VHD, men även lastbilshytter. Fabriken grundades 1974 av White Motor Company och blev en Volvo Lastvagnar-fabrik 1981. Anläggningen har fått utmärkelsen Governor's Environmental Excellence Award två gånger, 2005 och 2008.

Volvo Lastvagnar, Portugal

I Portugal är Auto Sueco-koncernen exklusiv distributör för Volvo Lastvagnar, Volvo Bussar, Volvo Construction Equipment och Volvo Penta (motorer för marint och industriellt bruk) sedan 1933. Auto Sueco har ett stort nät av försäljning och eftermarknadsförsäljning och ett konkurrenskraftigt utbud av hårda och mjuka produkter. Auto Sueco-koncernen bedriver även Volvoverksamhet i Angola, Brasilien, Botswana, Kuba, Namibia, Kenya, Spanien, Tanzania, Turkiet och USA.

Volvo Lastvagnar Frankrike

Volvo Lastvagnar har funnits i Frankrike sedan 1963, i form av lastbilsförsäljning. Volvo Lastvagnar Frankrike har hela lastbilssortimentet, från Volvo FE till den nya FH16 med 750 hk, inklusive tillhörande kringtjänster. 2010 levererade Volvo Lastvagnar i Frankrike 4 140 enheter med en marknadsandel på 15,7 procent (dragbilar) och 5,5 procent (jämnlastbilar). Volvo Lastvagnar i Frankrike har 114 återförsäljare i Frankrike: 50 procent är Volvo Truck Center och 50 procent är privata återförsäljare. Det totala antalet anställda är cirka 800 personer.

Volvo Lastvagnar, Irland och Storbritannien

I 50 år har Volvokoncernen i Storbritannien varit en av de ledande leverantörerna av kommersiella fordon i Storbritannien och Irland, med nästan 197 000 registrerade lastbilar och mer än 28 000 bussar. Från huvudkontoret i Warwick erbjuder bolaget en one-stop-shop via ett imponerande nätverk av 32 helägda och 52 oberoende distributörer/återförsäljare i hela Storbritannien och Irland, med ett fullständigt sortiment av Volvoprodukter och Volvotjänster och nästan 4 000 anställda.

Fakta

Masthöjd

31,5 m eller 103,3 fot över vattnet. Masthöjden är lika hög som Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Brasilien (exklusive basen).

Total båtlängd

21,5 m eller 70 fot. Den totala båtlängden är 1 m längre än höjden på Sfinxen i Giza.

Utrymme

Det finns endast två kubikmeter utrymme per person (som att bo i en telefonhytt gjord av kolfiber).

Fakta

Allt om Volvo Open 70

Hastighet

Volvo Open 70 kan vara snabbare än en greyhound.

Segel

Den största spinnakern ombord är lika stor som två tennisplaner.

Vikt

Volvo Open 70 väger lika mycket som tre afrikanska elefanter.

Kontakter